Pixelnostalgi i Borås

På navet.com/ i Borås pågår just nu en rätt intressant utställning, iallfall för oss som är uppvuxna med datorer och dataspel. Men utvecklingen mot dagens dataspel börjar tidigare än vad man tror, första svenska dataspelet togs fram av SABB redan 1960, fast det var itne meningen att det skulle vara ett spel, utan en slags simulator för att markera och skjuta mål på flygradarn. Innan i bloggen har vi ju sett SAAB:s första dator, SARA
http://ordning-a-reda-med-sara.html

1960 kom denna pjäs, D2 som alltså oavsiktligt innehöll sveriges första dataspel! D2 var den första portabla datorn, portabel iden mening man kunde flytta den och ställa på ett laboratoriebord, med truck för den väger över 200 kilo.


   
Första svenska spelstationen från Luxor 1977, en del annat nostalgiskt inspekteras också, på plats i montrarna var ju givetvis Commodores 64 samt Amiga 500, och här ser vi den tidigare Spektrum ZX, med spelet Fairlight som var det första att använda 3D grafik. En hel del nya spelprodukter visades upp också, det har hänt rätt mycket sen sist så att säga.  Commodore 64 blev världens mest sålda hemdator, när den kom i början av 80-talet hade den dubbelt så mycket ram-minne som någon annan dator och tillsammans med bra hårdvara för grafik och ljud blev den en succé. 64:an utvecklades av flitiga användare till att klara av saker som den egentligen inte var tänkt att klara, och trots att den borde vara passé så görs fortfarande nya tillbehör till den.

Så avslutade vi vår utflykt i Borås med lite mer mys-nostalgi, en fika på Röda Rummet i kulturhuset såklart. 
 

Kommentarer
Postat av: Peter Larsson

Om jag växt upp med Amiga 500? Check. :-)Synd att du inte fick loss en skärmdump på flygsimulator á 60-talet...Fairlight var väl för övrigt en av de fetaste crackergrupperna på sin tid, right?

Postat av: Mårten

Det stämmer ja, Fairlight-gruppen var ett gäng jag kände

2009-10-26 @ 21:44:54
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: Mårten

"flygsimulatorn" var alltså två prickar på en oscilloskopskärm. sen kunde man röra dessa, samt ända avståndet på dom. Steg två var att kalibrera hastighet, vinkel, vind, räckvidd å så , för att "träffa" båda prickarna.

2009-10-26 @ 21:46:53
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: M M

Fast det "svenska" tv-spelet från Luxor var bara ett Fairchild System F (från USA) med svensk text på knapparna, svensk bruksanvisning och europeiskt ström- och tv-system

2011-08-14 @ 07:16:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback