Hot rod anno 1903


Om man tolkar ur-definitionen på hot rod med en lättad, ombyggd, och trimmad standardbil så torde denna skapelse kvala in där.  


I detta fall rör det sig dock om en fabriks-hotrod, byggd av Oldsmobile på deras "
Curved_Dash" modell, som kan betecknas som en av de första serietillverkade bilarna i historien, året är 1903.

Curved dash's chassi bestod egentligen inte av något annat än två paket längsgående bladfjädrar som syns på denna specialare som fick namet Pirate.

Fotot är från Ormond Beach, Florida som inte ligger långt ifrån det välkända Daytona beach. Ägaren till hotel Ormond hade fått en lyande idé så här i bilismens barndom, bilar var ännu dyra och ett fåtal förunnat och vägar var i princip obefintliga utanför städerna. J.F. Hathaway som drev hotellet insåg att den långsträckta platta stranden vid hans hotell var en idealisk plats för de nya automobilförarna att kunna köra fullt ut och tävla med sina åkdon.
1902 kördes de första tävlingarna på Ormond beach och blev snabbt en tummelplats för de amerikanska bilpionjörerna, redan året efter anlände företrädare för bilfabrikanterna med sina specialbyggen för rekord och tävlingskörningar, här bland annat Ransom E. Olds med sin Pirate ovan som kördes av H.T Thomas. Toppfarten noterades till 86km/h. 

Men detta räckte inte till seger i denna "speed trial" med blott en tredjedels sekund togs den av Alexander Winton på sin Bullet #2 som dessutom klockades till en toppfart på hela 109km/h. 


Alexander Winton och Ransom Olds var amerikas två främsta automobilpionjärer, Oldsmobile är den mer kända av dom Winton upphörde tillverkningen 1924.  De "speed trials" som hölls 1903 på Ormond beach är embryot till det vi känner till som Stock Car Auto Racing alltså NASCAR idag.

Kommentarer
Postat av: Gert

Piloterna ser verkligen hängivna ut, dom har nog skoj :-)

2010-10-21 @ 20:18:12
Postat av: Mårten

tycker mer det känns som ett par rekordeliga darwin award-kandidater...

2010-10-21 @ 20:31:29
Postat av: The StarChief

Här snackar vi hot rodds. Bra inlägg


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback