Ponnyexpressen från Korea

Ponnyexpressen torde väl vara ett passande namn på den här traden, på Koreas östkust nära Ulsan, året är 1975.


Det är Koreas första "egna" bil Hyundai Pony, som skall skickas iväg på export. Från första början var Ponyn tänkt att storsatsas på för just export, modellen premiärvisades  till och med i Turin 1974.

Här står en samling tidiga Ponys vid hamnen 1975 i väntan på att lastas ombord.


Och här lämnar en karavan Ponys skeppet, dessa hamnade av nån anledning i Norge.Hyundai Pony var som sagt den första inhemska bilmodellen från Korea, innan dessa hade man tillverkat bland annat Ford Taunus och Cortina på licens och Ponyn kom att ärva en del komponenter från dessa, motorerna togs från Mitsubishi.


Med Ford-komponenter och Mitsubishimotorer var den alltså inte helt igenom koreansk, för utvecklingsarbetet lejde man George Turnbull från British Leyland, för designen tog man hjälp av Giugiaros Ital Design i Turin.

Fabriken i Ulsan var toppmodern, pickupvarianten som skymtar här introducerades i maj 1976.


Hyundai Pony må kanske inte vara vacker eller särskilt teknisk intressant eller avancerad, men den var och är en viktig del i Sydkoreas snabba förvandling från fattigt feodalt jordbrukarsamhälle, till en modern industristat med ett av världes högsta välstånd och ekonomi.  


Kommentarer
Postat av: Larsson

Svarta högtalare infällda i hatthyllan!?

Postat av: Mårten

japp är det sjuttiotal så är det :) jag vill minnas vi hade en sån som hyrbil i england vid tillfälle, kan vart 1979-80. fullständigt okänt märke för oss då.

2010-09-29 @ 23:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback