Bellamores mobila bank

David bellamore var chef för Mosler SAfe company, kassaskåpstillverkare på Manhattan i new York, och runt 1910 fick han en brilliant idé. Värdetransportbilar fanns redan, men Bellamores idé gick ut på att skapa ett helt mobilt bankkontor och började skissa på hur detta skulle läggas upp. 1912 gick patentansökan igenom och den första mobila banken började ta sin form.



Bellamore använde ett Autocar-chassi från 1910 som hade en tvåcylindrig boxermotor på blott 20 hästkrafter, och på detta byggdes en kaross som fylldes med all tänkbar säkerhetsutrustning vid denna tid, fordonet sade vbara både skott och brandsäkert.

Redan från början planerades en hel serie specialfordon, som nedan denna säkerhetslimousine som va tänkt att kunan hämta stora mängder kontanter vid dörren så att säga, här fanns även plats för flera beväpnade väktare, men denna modell kom dick aldrig längre än till ritningsstadiet.



Såvitt man vet kom det bara att färdigställas en enda av de här, och den kom i bruk hos First Mortgage Gurarantee&Trust Co i Philadelphia. Hur det föl väl ut är okänt, Bellamore försökte ivrigt lansera idén hos flera olika bankkontor och filialer men det rörde föga framgång, så även när han vände sig utomlands för att sälja in patentet i England och Frankrike. Det rullande bankkontoret var egentligen ingen dålig idé, men med alla sinnrika finneser och säkerhetsanordning och inte minst bepansring, så blev det en dyr historia. 

Så här såg "kontoret" ut inuti, polerat trä, mässing och galler som i en vanlig bankkassa, kunderna fick ställa sig i en "vestibul" baktill som bara kunde öppnas och stängas inifrån fordonet.   


Bellamores bank i vidareutvecklat utförande med säkerhetsvestibul baktill, skottsäkra ståljalusier och fotsteg tänkta för medföljande väktare. En nackdel dessa hade var den klena motorn vilket antagligen gjorde att väktarna kunde ta sig fram snabbare till fots vid ett rånförsök...



Så tittar vi lite på utrustningslistan, enbart chassiet gick löst på 2150 dollar, 700 dollar för själva skalet får dock anses billigt. Priset på t ex den elektriska larmklockan på hela 85 och installationskostnad på 20 dollar därtilldollar ger ett exempel på att elattiraljer vid den här tiden var dyra saker, då själva värdeskåpet bara kostade 40 dollar. Dessutom strömförande skyddsgaller för 59 dollar, en säkerhetsdetalj som antagligen inte ens skulle tillåtas idag... 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback