Sunbeam Sceptre och SRN6Sunbeam Sceptre var en Humber Sceptre som var en Hillman Hunter som egetligen hette Arrow och byggdes av Rootes och kom att bli en Chrysler som ersattes av Talbot.  Rörigt? Ja det var det när spik efter spik sattes i kistan för brittisk bilindustri under 70-talet. 
Bilen ovan är egetligen en Humber Sceptre men på vissa utländska marknader såldes denunder namnet Sunbeam då det var lite mer välkänt, Sceptren var toppmodellen i Arrow-programmet, Rooteskoncernens stora modell som byggdes från 1967 fram till 1979, de sista åren bar dom Chryslers namn.

Hur som helst, jag har aldrig kört eller åkt i någon av ovanstående modeller, ganska få idag har nog gjort det då många dog skrotdöden tidigt. Finansiella problem brukar ofta leda till bristande kvalitetskontroll och när hela bilmärken försvinner, så gör även servicenätet det också. 

Men när jag såg bilden ovan kände jag igen den andra farkosten, för den har jag minsann åkt! Svävare, hoovercrafts var förut en ganska vanlig syn längs Englands kuster, idag är de flesta (eller alla?) pensionerade. Hoovern i bakgrunden är en SRN-6 som gick för British Railways/Seaspeed mellan Portsmouth och Ryde på isle of Wight, och den sträckan avverkade den raskt då marchfarten låg på runt 50 knop!


Kommentarer
Postat av: svensson

De där svävarna är verkligen "imperfektum". Lustigt att framtidsfanatikern William Gibson i sin "Count Zero", uppföljaren till "Neuromancer", har hjälten åkande i en dylik svävare. Det skulle kanske verka trovärdigt nära-framtidsaktigt men verkar idag bara bisarrt. Obsolet.

Postat av: Calle Rehbinder

Cool grej med svävaren.Liten detalj bara - det heter hovercraft, med ett o.

Hoover är en dammsugare. Bland annat.

2011-10-11 @ 06:58:58
URL: http://tantrikblog.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback