På en racerbana väldigt långt bort, 1936

 
Dessa två ekipage ser ut som tämligen ordinära midgetracers, en typ som växte fram unter 1930-talet främst i USA.  Men denna bild är inte från nån dirt track i mellanvästern, utan på Tamagawa speedway, utanför Tokyo 1936.
 
Detta var japans första racerbana, och dessa två troligen de första specialbyggda racerbilarna i Japan. Bilar var vid den här tiden en ganska ovanlig företeelse i Japan, och den inhemska tillverkningen närmast obefintlig. Men Nissan fanns, och dessa två ekipage sattes ihop på fritiden av en grupp anställda i Nissans domäner, chassiet baserades  Datsun typ 14, och den lilla motorn försågs till och med med kompressor. NL-75 och NL-76 kallades dessa första stapplande steg mot japanska racerbilar.  Prestanda och effekt okända, men de verkar ha körts ganska flitigt på Tamagawa första och sista säsongen, 1936.
En annan racerbiten japan som hängtde runt den banan var Soichiro Honda, som senare kom att bli betydligt mer känd i motor och tävlingssammanhang. Men detta låg långt fram i tiden, 1937 började japans anfallskrig mot Kina och resten av asien, 1941 påbörjades resan mot den totala katastrofen med anfallet mot USA. Det skulle sedan dröja många år innan det började dyka upp japanska maskiner i startfälten.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback