Abarths ofullbordade

 
Carlo Abarth som gjort sig ett stort namn för trimdelar och avgassystem, för racing och gatbruk, intimt förknippat med Fiat, ville bygga en helt egenkonstruerad vagn för sportbilracing. Grande Segredo kallades projektet internt från början, den stora hemligheten alltså. Här användes inga modifierade Fiatdelar eller annat ur standardsortimentet, Carlo Abarth och hans chefsingenjör Colucci började med motorn, allt i största möjliga hemlighetsmakeri. Detta blev en enorm pjäs med tolv cylindrar,en V12 med 120 graders vinkel på sex liter med extremt hög kompression på 12:1 förgasarna kom från Weber och var fyra trippelförgasare som kallades 40IDA3-C1. Effekten var runt 600 hästar och skulle få en sexväxlad låda.
 
Så övergick man till att byga något att sätta maskinen i, ett avancerat rörramschassi började också ta form under 1967, och åtminstone två fullskalemodeller togs fram för utvärdering och vindtunneltester.  Planen var att ha en färdig bil att visa upp på Turinmässan hösten 1967, och starta med T140 som den nu hade döpts till i kommande säsong av Sportscar Championshipserien.
 
Mock-upen till Abarthen som aldrig blev till...
 

"Grande segredo" den formidabla V12-motorn med sina trippelförgasare

Mitt under säsongen 1967 beslutade FIA att för 1968 skulle motorerna begränsas till max tre liter, Abarths formidabla V12 på sex liter blev helt plötsligt obrukbar, Carlo Abarth blev topp tunnor rosenrasande. Man hade satsat i princip allt krut på T140, som nu fick förpassas till soptunnan, och det var relativt nära hela firman hamnade där också, det blev svårt att ttäcka upp förlusterna trots sina framgångar med specialmodeller åt Fiat och Simca och andra racingsatsningar man var inblandad i, så slutade det med att Fiat köpte upp hela Abarth 1971.  

Chassit hade påbörjats...
 
tidig modell för T140, och nedan den slutgiltiga formen
 
 

Kommentarer
Postat av: Calle Rehbinder

Oj, den var ju toksnygg!
Synd att tävlingsreglerna ändrades så där mitt i skapelsen. Man förstår att signor Abarth blev förbannad.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback