Basker blå, redo att gå

 
Den tredje juli startade en märklig trupp en märklig resa. Från Ystad skulle man marchera dryga 40 mil mot Göteborg och vidare till slutdestination Hindås. Det handlade om fredsbaskermarschen som genomfördes av en blandad skara människor med ett gemensamt, de har gjort utomlandstjänst inom FN/Kfor och liknande organisationer. 
Folk i gemen har oftast rätt dålig insikt om vad våra soldater gör utomlands, det är inte bara soldater förresten, det är poliser, tullare, rättsmedicinare, fordonsförare och flera andra yrkeskategorier som är inblandade. Totalt uppskattas det att c:a 120 000 tusen svenska gjort utlandstjänst, en ansenlig siffra för vårt lilla land. 
Och det är det här som Fredsbaskermarchen handlar om, att uppmärksamma att dessa finns, och att det inom "kåren" finsn en gemenskap och hjälpande hand. Initiativtagare är Lars-Göran Nyholm som presenterar sig själv och sin idé här http://fredsbaskermarschen.se/nyholm
 
 
Vid starten i Ystad var dom en handfull, efter vägen anslöt sig veteraner och gick delsträckorna, totalt deltog runt 400 män och kvinnor i marchen som tog 16 dagar att genomföra. Den sista sträckan från Göteborg till Hindås tog sig en liten trupp på drygt tio personer inklusive Nyholm som ju gått hela sträckan från Ystad. 
 
 
Det är en lite märklig gemenskap, alla har tjänstgjort i vitt skilda delar av världen vid helt olika tidpunkter, men ändå känner dom en stor samhörighet. En gång fredssoldat alltid fredssoldat heter det, och i denna krets finns både hjälp, stöd och kamratskap som överskrider alla gränser. Dessa förtjänar att uppmärksammas mycket mer än vad som görs, det är ju en ganska stor grupp människor det handlar om, drygt 120 000 svenska har genom åren har varit med i denna gemenskap. En gemenskap som få utanför har någon aning om.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback