Hursts bästa tillbehör.

George Hurst är i högsta grad förknippad med muskelbilar, racing och häftiga prylar därtill. Hurst Performance berömda växelspakar och länkage med mera kom även att köpas in och användas i standardbilar av GM, AMC, Chrysler och Ford. Men George Hurst uppfann en annan sak som används än idag runtom i världen och räddat otaliga liv. 
George hade spenderat mycket tid på dragstrippar och Nascarracing, och hade tagit tydligt intryck av hur klumpigt säkerhetsarbetet fungerade. Det kunde ta en timme att såga ur en förare ur en kraschad bil. Exakt hur han fick idén till den hydrauliska tången är inte känt, men bygga snabba exakta växellänkage var Hurst känd för, och någonstans i garaget borde ju funnits en hydraulisk domkraft... 
 
Hydraultången är  genial, och genererar en enorm kraft som både kan bända isär metall likasom att klippa genom en kaross. Och den kan hanteras av en person. Den första varianten kom redan 1963 och användes främst av räddningspersonal på racerbanor. I slutet av 60-talet spreds användandet av "Jaws of life" som den kom att kallas, och Hurst demonstrerade verktyget för myndigheter, trafiksäkerhetsorganisationer, polis, brandkår med mera, och Jaws of life började även exporteras. Idag är det ett välkänt verktyg världen över i många olika sammanhang.
 
 

Kommentarer
Postat av: Göran Dahlgren

Intressant! Kände till verktyget men inte upphovsmannen.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback