Aerosan på nytt

I avsnittet bilar-med-snurr. behandlades fordonstypen typen Aerosan, som dock verkar haft ringa praktisk betydelse.  Men aerosans har fått en uppföljare i modern tid och teknologi, Ice Lotus. 



Den har ingeting med Lotus att göra, egentligen heter den Winston Wong BioInspired Ice Vehicle, förkortat WWBIV, detta efter sin huvudsponsor Winston Wen-Wang Wong.  Ice Lotus byggdes för att följa med en expedition till Sydpolen 2010 ledd av Andrew Regan. 

Syftet med denna underliga farkost var att ta den till den geografiska sydpolen som det första fordon att använda rent biobränsle. Och det gjorde den också tillsamans med resten av teamet i November 2010. 



2008 testades fordonet grundligt i Jämtlandsfjällen, den hade då en BMW-motor, som dock senare kom att bytas till en Rotax, anpassad för E85. Den väger runt 700 kilo och har en toppfart på 135km/h. En variabel propeller står för framdriften, och den har dessutom en GPR som är en speciell radar för att upptäcka sprickor och andra faror i isen. Ett perfekt spaningsfordon för hårda antarktiska förhållanden.


Kommentarer
Postat av: Perra

Vilket fräckt fordon! En sån vill jag provköra på Åresjöns is!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback