Abarths aerodynamiska

cars & Planes - eastern






Skruvad reklam - Leyland hits

Fordonsinfo

lucköppning från spider till de ville









Cars & Planes - Italia.






Lyxig Lancia Flaminia med chafför väntar framför nosen på en Convair 440.



Småplock från prototypverkstan





.







Annorlunda Aprilias
i hemliga lådan

Moparfokus











Från Brno till Bryssel



Abarths äpplen

VW med fönsterplatser
En Sambabuss har dansat in

VW-bussen vann i stort sett hela marknaden för små lätta lastfordon på grund av det breda utbudet från rena laståsnor till delikat eleganta turistbussar, och gick att kombinera intill oändlighet. Microbus de luxe, eller Samba som den också kallades kom redan 1951 med de karakteristiska välvda rutorna i taket, och hade dessutom även ett soltak. I VW-kretsar pratar man fönsterrutor, Samba kom med 21 respektive 23 rutor och denna nyinkomna buss är en 21-fönstare. Nu sitter det dock tämligen få rutor på plats i gluggarna , därav har den fått en kapuschong över sig så länge. Bussen är av 1964 års modell och i behov av ganska mycket jobb och delar för att bli representabel igen. 21 och 23-fönstarna byggdes fram till generationsskiftet 1967.


Annorlunda avancerade Aprilia
Det var först en bit in på 30-talet man började få snits på det där med vad strömlinjeform innebar, Lancia Aprilia må varit en av de första modellerna som utprovades i en vindtunnel. En extremt kompakt motor, självbärande kaross med bottenplatta gav goda innerutrymmen i den blott fyra meter långa bilen. 1937 sattes den nya modellen i produktion, men Vincenzo lancia själv som skapat märket, och dess förunderliga konstruktioner fick aldrig uppleva modellens framgång då han gick bort bara veckan innan, 56 år gammal. Aprilian kom då att bli den sista i raden av hans många okonventionella skapelser efter den revolutionerande Lamdba som hade setts 1922. Karossen var självbärande på en slags bottenplatta av sandwichtyp och hade individuell hjulupphängning, två saker som var långt ifrån en självklarhet på bilar då. Dessutom en detalj som helt infällda gångjärn, och dörrarna saknade mittstolpe. De första vagnarna saknade även fotsteg, men det lades till senare av praktiska skäl.
Övrigt mekaniskt präglades Aprilia av annorlunda lösningar, bakvagnen var synnerligen komplicerad med både blad och torsionstavar, dessutom var den ställbar. Bromstrummorna satte inne vid differentialen istället för vid hjulen. Trummorna hade dessutom TRE brombackar i sig.
Motorn var en V4, något som Lancia också varit tämligen ensamma om under historien, det finurliga med deras motorer var att de hade extremt liten vinkel med cylindrarna omlott. Det varierade från 15-20 grader och på den senare Appian ända ner till 10 grader, vilket gör dom tekniskt sett till vad vi idag kallar VR-motorer. Block och topp var i aluminium, toppen hade hemisfäriska förbränningsrum och en överliggande kamaxel. I Aprilia användes en 1352cc motor som senare förstorades till 1486cc, effekten var 48 hästkrafter.
Första serien byggdes i dryga 10000 exemplar, serie två kom 1939 och Italien var en av mycket få länder som höll igång tillverkningen även under krigsåren, om än i begränsad skala, c:a 10000 till av serie 2 modellen byggdes fram till 1949. Totalt 20082 exemplar, dessutom gjordes hela 7554 chassin som användes för specialkarosser av olika de slag. Vid den här tiden hade lancia även en sammansättningsfabrik i Frankrike, där Aprilian byggdes under namnet Ardennes, c:a 500 stycken producerades, plus 120 chassin innan den franska fabriken stängdes 1938.
En udda par i Binbrook 1963


Trängsel på Nääs



Chevaspecial igen












Muskelbilsobjekt, Camaro från 1969


Lågsniffen från Wokingham

Den kortlivade Piper presenterades 1967 och hette först Piper GT, detta var ett verk av ingenjören Tony Hilder, som annars pysslade med att bygga motor och trimdelar för racingbruk. Piper GT var tänkt att bli den ultimata sportbilen och extrem blev den på alla de sätt. Ett rörchassi med framvagn från Triumph Herald och bakvagn från Ford och klätt med glasfiberkaross. Bilen mäter c:a 85 centimeter i höjd och är därmed troligen den lägsta bil som satts i produktion. Dessa såldes som ett slags halvfärdiga kit cars, på motorsidan användes främst Ford eller Austin-healeymaskiner efter behag.
Bill Atkinson och Tony Waller med Piper.
Piper GTR, den extrema racern som dock inte var särsklit framgångsrik
Dessutom satsade man på ren racing efter reglementet för grupp 6 med en variant som kallades GTR men väldigt få av dessa byggdes 1969. Racingsatsningen kom av sig i samband med att en av huvudmännen i Piper, Brian Sherwood avled. Efter detta togs firma över av två anställda, Bill Atkinson och Tony Waller, som fortsatte tillverka bilarna på beställning. Ursprungsmodellen GT hade haft en del barnsjukdomar som rättades till och namnet ändrades till GTT, i sista versionen hette de P2. Hur många som byggdes totalt är oklart men det uppskattas att runt 100 Pipers kan ha byggts, 1973 flyttade man tillverkningen från Wokingham till South Willingham, där de sista skal ha byggs så sent som 1975. Efter Piper kom Tony och Bill att ägna sig åt att gjuta badkar och små jollar under namnet Emmbrook Engineering. Och så gör man än idag, numera under namnet Marenda-Lindsey Ltd är man idag specialiserade på allt från små tvålkoppar till kompletta badrum och köksinredningar.
Den här bilen som bor under en hög lakan i ett garage i Göteborgstrakten. Det lär funnits toitalt tre Pipers i Sverige genom åren och den här är troligen den enda idag, Den importerades 1989 och är avställd sedan 1993...
Moda Italia












Framtidens gräsklippare 1957



Bisarra burleska Bayliff



Sportvagnsträffen Hofsnäs 2012

Det finns flera sätt att ta sig till Hofsnäs, detta är ett...

den mystiska pansarkulan i Kubinka

Efter stängningsdags i Michigan 1959
