Flakimporter





Alternativa drivkällor
Bilen från Barcelona, Eucort
I efterkrigstidens Europa växte det upp småbilstillverkare som svampar ur jorden, I spanien hette en av dom Eucort
Eucort sedan och stationsvagn
Eucorts lätta halvtonslastbil, 1946-47
Även en sportig coupé planerades men stannade på prototypstadiet
Eucort Victoria Turismo 1950 med en större 990cc motor, tvåtaktare det också.
Eucort var kort för Eugenio Cortes SA i Barcelona. Inte helt olikt vår egen Saab baserades dessa på DKW:s mekanik och motor, som bestod av en tvåtaktare på 765cc. I första hand byggde man små lätta lastbilar och från 1948 även en större personbil som gick att få som sedan eller kombi. Främsta marknaden för dessa verkar varit taxiverksamhet, privatbilism var alltjämt en sällsynt företeelse i Spanien. Likaså fordonsindustri, med Eucort togs den från i princip obefintlig till minimal. Produktionen upphörde 1951 och då hade man totalt byggt ungefär 1500 fordon sedan 1946, denna blygsamma siffra gjorde ändå Eucort till Spaniens största biltillverkare vid den här tiden.
Sista modellen kom troligvis av sig den också, Victoria Avions 1951 med tydliga drag av Studebaker
Kort före dess fall hade en ny fordonsfabrikant sett dagens ljus i samma stad, det statsunderstödda Sociedad Española de Automóviles de Turism, kort och gott Seat, som ju kom att bli betydligt mer välkänt i framtiden.
Rådakväll igen




Cars & Stars - Grace

revolutionerande Rebel






Italienska inifrån



Den här flickan rattar något ganska ovanligt, en OSI 1200, även kallas St Tropez, visades även här: italienskor-i-svartvitt


När det inte blir som det var tänkt

Lockheed leadership



Rådaträffarna rullar på




Swing in japan
Från Budd till Britannia, prototyper












på rad i Ohio 1902

Vrom i stan


På en pinne i nevadaöknen
Doktor Currys Hembygge

fullsize och en liten kutrygg









Bitterljuv bil
Erich Bitter heter mannen bakom bilarna med hans namn, han började sin karriär som professionell tävlingscyklist, men sadlade om till motorsport. Redan 1962 startade han firman Rallye-Bitter som sålde trimprylar och utrustning,för racerförare dessutom kom han bli agent för Abarth och Intermeccanica i Tyskland. Här såddes det första fröet till att skapa en egen bilmodell, då det visade sig att de exklusiva Intermeccanicabilarna var av riktigt usel kvalitet.
Opel CD 1969
Opel CD från Frua 1970
Då han redan hade etablerat viss kontakt med Opel så stod det klart att han ville bygga en egen modell på Opels välbeprövade mekanik. Och timingen kunde inte bli bättre för Opel hade redan en läcker sportmodell med V8 som man inte kunde bygga. Från början var CD en Opelstudie som visades 1969. Med Pietro Fruas hjälp presenterade man året efter en mer genomarbetad sportcoupé, men den kom aldrig att sättas i produktion. Två stycken CD byggdes av Frua, och man hade även tagit fram ett preliminärt namnförslag för den exklusiva coupén, Opel Strada. Projektet föll dock på att Frua inte hade kapacitet för masstillverkning, ett annat skäl sägs vara att GM inte ville ha en Corvettekonkurrent i sortimentet.
Däremot gav man grönt ljus till Erich Bitter att använda konceptet till modellen med sitt eget namn, som ju då blev Bitter CD. Mekaniken togs från Opel Admiral som ju hade Chevrolets 327” V8, Opel bistod även med att upplåta sin provanläggning för tester CD:n samt en rad tekniska lösningar, karosserna däremot byggdes hos Baur.
Bitter sätts ihop hos Baur 1973
Den första prototypen stod klar och visades i september 1973 och tillverkningen startade strax efter med en prislapp på 58 400 D-mark. Redan på premiären hade nästan 200 order tecknats, men bara sex bilar hann byggas under återstoden av året. Man hade planerat för att bygga runt 200 bilar per år hos Baur, men så slog bensinkrisen till. De flesta förhandsbeställningarna annullerades. 1974 var dock Bitters bästa år med 99 bilar sålda men ändå långt ifrån vad man hade räknat med. Bitter CD kom dock att byggas i minskande takt ända fram till 1979 i totalt 395 exemplar. CD efterträddes SC som nu baserades på Opel Senator, närmare 500 stycken SC byggdes fram till 1989.
SC cabriolet byggdes bara i 22 exemplar.
Sedan följde ett antal olika modeller som blott förblev prototyper, men 79 år ung är Erich Bitter är fortfarande igång, 2007 presenterades en helt ny modell baserad på Holden Caprice under namnet Bitter Vero och senast 2010 Bitter Insignia, nedan.
Inte mainstream i maine

Bråttom till barberaren

Torsdagsträff på Gräfsnäs




En skräckafton på Liseberg







vad som skiljer Alice Cooper från flera andra artister är det fantastiskt teatraliska, han klär sig i de karaktärer som låtarna handlar om och ombytena är många, "Only women bleed" är en låt som inte berör så mycket annars med live funkar baladen utmärkt, med tillhörande trasdocka. Sen kommer Feed my Frankenstein och Alice blir den galne doktorn, och muterar fram ett jättelikt alter-ego av sig själv. Sen kommer elakingen fram struttandes över scen, och sticker mikrofonstativet genom en irriterande scenarbetare, givetvis väntar giljotinen strax efter.

Ford kurvigaste, F3L


En het sommardag i Tripoli 1950

På Motorama 1955
Backracet hos A-bombers 2012







En mulen dag i Zwickau 1958

Skodan från andra sidan jorden, Trekka
Nya Zeeland ligger så långt bort man kan komma på vår jord och därför har import av bilar och annat alltid varit en dyr historia, dessutom var den marknaden länge hårt reglerad. Motor Lines hette en lite verkstad i Otahuhu på Auckland, och hade innan importerat och gjort viss sammansättning av Skodabilar, och här föddes idén om en egen modell för inhemska förhållanden som kunde vara ganska tuffa, Trekka.
Prototypen ovan byggdes 1964, och man använde chassit från Skoda Octavia, den hade dessutom en finess med separata handbromsar på bakhjulen som då kunde fungera som en slags diffspärr och styrbroms. Denna funktion kom dock aldrig på produktionsmodellen. Den här typen av farmarfordon var dessutom undantagna skatter och andra restriktionen som gällde för vanliga bilar här vid denna tid. Motor Lines fick köpa in chassin från Skoda billigt, och drivlinan var i princip samma som i Octavia, en fyrcylindrig motor på 1,2 liter och 47 hästkrafter och individuell hjulupphängning runt om. Trekka hade premiär i december 1966
Trekka prototyp 2, med fällbar vindruta på Jeepvis.
Det kom att bli en liten Land Rover liknande skapelse, men den var ganska långt ifrån land Rover i sina prestanda, då den bara hade bakhjulsdrift och den lilla Skodamotorn var inte byggd för tuffare körning heller. Tre varianter fanns, helöppen kaross, en med canvastopp och senare kom en heltäckt kaross.
Första Trekkabilarna rullar ut från Motor Lines fabrik, Otahuhu.
Trekkan starka kort var dock att den var lokalt producerad, och slapp undan mycket skatter och andra avgifter, den blev en av Nya Zeelands billigaste fordon, och efterfrågan blev stor. 1968 satsade man på export till Australien men ett ganska litet antal, högst något hundratal kom att skeppas dit. 1969 gick Trekka ut i kriget, fem stycken skeppades till Vietnam, och tjänstgjorde där som sambandsfordon och sjuktransport för den Nya Zeeländska sjukvårdsenheten i Qui Nhon. En del Trekkas hittade även till Indonesien och Fiji men det var hemma marknaden som var det stora målet.
Trekkar drar i krig, här lossas dom i Viet Nam.
Trekkas för export till Australien.
Men hade hemmamarknaden varit annorlunda hade Trekka aldrig haft en chans, hårda importrestriktioner och höga tullar gjorde det svårt att köpa nya bilar, dessutom hade Motor Lines fabrik i Otahuhu begränsad kapacitet, och kvaliteten därifrån lämnade en del övrigt att önska, så det ligger viss ironi i att det enda tillbehöret som fanns att få till Trekkan var en bogserstång...
1970 förändrades den marknadspolitiska situationen i Nya zeeland, den hårda importreglerigen slopades och nu kom en hel hord av billiga enkla och robusta pickuper och farmarfordon från Japan, Trekkan konkurrerades snabbt ut av dessa. 1971 försökte man sig på en fortsättning av den genom att sälja satser för sammansättning i Indonesien men av detta projekt verkar det inte blivit mycket av , samma år slutade man även tillverka Octavian i Tjekoslovakien så man kunde inte få tag i mer chassin. Den sista Trekkan byggdes 1973 och totalt hade man då byggt runt 2500 exemplar sedan starten 1967.
En regntung tisdag på Råda

Folk brukar alltid framhäva att det var bättre förr, "Förr då såg man minsann skillnad på bilarna, idag ser ju alla likadana ut"... Då skall vi titta på det här paret som dök upp på Råda, de två dominerande modellerna runt 1930, Chevrolet International och Ford model A, vilken är vilken?





På fiskafänge igen






