modellbil i fullskala

Abarths ofullbordade


"Grande segredo" den formidabla V12-motorn med sina trippelförgasare
Mitt under säsongen 1967 beslutade FIA att för 1968 skulle motorerna begränsas till max tre liter, Abarths formidabla V12 på sex liter blev helt plötsligt obrukbar, Carlo Abarth blev topp tunnor rosenrasande. Man hade satsat i princip allt krut på T140, som nu fick förpassas till soptunnan, och det var relativt nära hela firman hamnade där också, det blev svårt att ttäcka upp förlusterna trots sina framgångar med specialmodeller åt Fiat och Simca och andra racingsatsningar man var inblandad i, så slutade det med att Fiat köpte upp hela Abarth 1971.



några nedkrafsade streck 1956

Med snurr i Storlien

Lastbil på lastbil på tyska

Pilotprojekt
AMC:s mexikanska bastard - Lerma

Vehiculos Automotores Mexicanos sålde främst Jeepar i Mexico, och från slutet av sextiotalet monterade man även AMC:s bilar. I princip byggde man hela deras modellprogram på licens utan några större förändringar, men med den lilla egenheten att man släpade ett år efter. Och man blandade även namn och modeller på lite eget vis, som Hornet nedan fick behålla American-namnet i Mexiko.

Ett annat exempel är Matadorcoupén som fickheta Classic AMX och Hornet hatchback och senare även Spirit kallades för Rally AMX.
Även motorerna byggdes i mexico och gjordes i lite andra konfigurationer än hemma i USA, främst anpassades dom för lägre oktan och för att kunan tåla högre höjder.
1980 kom den "egna" modellen Lerma, som egentligen var ett bastardbygge. Bakdelen från en Spirit tråcklades på en AMC Concord.

Cadillac med V4, 6 och 8




Ghias dubbelkommando


Cars & Stars - Olof

Reklamens skruvade värld - Buick

På rad i Trafford Park

Olympiad-Rolls





Avanti encore





Toppern som hamnade långt från toppen

Historiken bakom denna märkliga modell som bröt totalt med Harleys övriga modeller kan sägas ha sin början precis efter krigsslutet. Då man via en del av krigskadeståndet "fick" en DKW 125cc konstruktion att använda, dessa lättvikare kallades Hummer och byggdes 1948 till 1959. Till en början sålde dessa små-Harleys ganska bra, men mot slutet var det dags att uppdatera den, först med en större 165cc motor, och 1960 kom även en helt modern scooter baserad runt den motorn, Topper. Kåporna var i glasfiber, 165cc motorn gav 9 hästkrafter. Till skillnad från Hummern så hade dessa på riktigt scootervis variabel transmission och dessutom hade man tagit bort kylfläkten.

Nu var topper inte den enda underligheten i Harleys utbud vid den här tiden, 1961 och en del år framöver sålde man även italienska Aermacchis grejer i USA under Harleys namn i ett försök att bredda sig på marknaden. Därför fanns det en spretig blandning av mopeder, små off-roadhojar, lättviktare och annat konstigt i modellprogrammet under 1960-talet.

Topper var dock Harleys egen konstruktion, och inte alls någon särskilt dålig sådan, men den rådde inte på populariteten hos de etablerade italienska scootrarna, och när produktionen upphörde 1965 hade den första vågen av billiga japanska varianter på temat börjat anlända till Amerika. Hur många toppers som byggdes är osäkert men det handlar om ett par tusen exemplar.
Signerat exemplar.



Miss Gormans Birmingham

nytt gammalt och nygammalt










Med extra dörrar





Gräsklipparsäsongen över



sedaner som aldrig blev sedan













Stå på näsan

class of '68




Biker brazil

Cars&Stars - Mick & Aston Martin


Hej, Jag heter Luna


På släp i West Bromwich

Dubbelt Grand Prix











auto speciali
Specialbilar från Italien denna gång, med vackra damer till såklart















The Melin Collection - forties








